Sa načelnikom Sremskog okruga o kontroli lica koji obavljaju neregistrovanu odnosno neprijavljenu delatnost

siva-ekNa inicijativu Unije poslodavaca grada Sremska Mitrovica ove nedelje održaće se sastanak predstavnika naše organizacije sa gosp.Ilijom Milinovićem ,načelnikom Sremskog okruga sa ciljem da se pripremi sastanak Upravnog odbora Unije i nadležnih inspekcija na kome bi se razmotrilo kako ovi organi kontrolišu lica koja obavljaju neregistrovanu odnosno neprijavljenu delatnost kako bi obezbedili fer poslovnu konkurenciju.
Poznato je svima da inspekcije na realizaciji ove obaveze nisu učinila mnogo iako je veliki broj preduzetnika najčešće ovo pitanje isticao kao pitanje za čije je rešavanje država u dugom nizu godina pokazivala totalnu nezainteresovanost pravdajući se nedostatkom nadležnosti i zakonske osnove.
U praksi, inspekcijski organi su svoju nadležnost neosnovano svodili samo na kontrolu nad registrovanim privrednim subjektima.
Usvajanjem Zakona o inspekciskom nadzoru i izmenama zakona o Poreskom postupku i poreskoj administraciji utvrđena je obaveza i postupak kontrole neregistrovanih subjekata i kroz planski pristup i preventivni rad i aktivno učešće preduzetničkih udruženja moguće je broj lica koji nelegalno rade svesti na razumnu meru.