Unija poslodavaca pozvala poslodavce na solidarnost i zajednički stav povodom neprimerenih cena kvadratnog metra za obračun poreza na poslovni prostor

Unija poslodavaca pozvala poslodavce na solidarnost i zajednički stav povodom neprimerenih cena kvadratnog metra za obračun poreza na poslovni prostor

Zašto Srpska napredna stranka koja vodi resore privrede i preduzetništva u Sremskoj Mitrovici mirno gleda i učestvuje u satiranju lokalnih preduzetnika i oduzimanju nade novim potencijalnim preduzetnicima uvođenjem drastičnog oporezivanja poslovnog prostora?

Bez javne rasprave i diskusije sa lokalnim preduzetničkim udruženjima kako je to već godinama praksa lokalne vlasti u Sremskoj Mitrovici usvojene su odluke na osnovu kojih će biti oporezovan poslovni prostor . I naravno , bez procene kakve posledice će takve odluke proizvesti.

Na udaru će posebno biti preduzetnici koji nisu imovinu uneli u poslovne knjige .Koliko njih će preći u sivu zonu jer nemože pokriti dodatne troškove uvećanja poreza na poslovni prostor.Koliko će ovakva odluka uticati na smanjenje broja novih preduzetnika i privrednih društava, jer skoro 60% novoosnovanih firmi u Srbiji osniva se u kući ili stanu osnivača firme. Ako momentom osnivanja firme porez na imovinu koji se pre plaćao na kuću ili stan osnivača firme poraste 3, 5, 10 i više puta jer prelazi u poslovni prostor veliki broj pojedinaca neće želeti da otvori legalno firmu.

Iako Zakon daje mogućnost da lokalna samouprava utvrdi merila za određivanje visine cene kvadratnog metra u različitoj visini zavisno od vrste delatnosti, površine i tehničko-upotrebnih karakteristika objekata,namene objekta, cene kvadratnog metra utvrđene su prema zoni grada pa će na razmaku od nekoliko stotina metara osnovica poreza iznositi od 30 do 100 hiljada dinara. Tako će se desiti da na primer u prvoj najopremljenijoj zoni (neznamo po čemu se ona tako zove) da stan u novoj izgrađenoj zgradi na tržištu vredi 80 hiljada dinara kvadratni metar, a radionički prostor 100 hiljada , predpostavljajući valjda da se takvi prostori mogu prodati po toj vrednosti.Jedino nema kupaca.
Takva praksa neprimerena je najvećem broju zemalja EU, gde se porez na imovinu privrednog subjekta ne zaračunava po tržišnoj vrednosti, već se imovina vodi kao OSNOVNO SREDSTVO za rad. Preduzeća koja koriste poslovni prostor ne bave se prometom nepokretnosti, već u tom poslovnom prostoru vode firmu, zapošljavaju ljude i od svoje delatnosti plaćaju poreze državi.

I na kraju o mogućim  razlozima enormnog povećanja poreza na poslovni prostor.

Planirani tekući prihod od 1 milijarde i 195 miliona u budžetu 2013 , smanjen je u planiranom budžetu 2014 na 1 milijardu i 143 miliona .Dakle tekući prihod na dve klasifikacije smanjen je za 52 miliona. Pri tome je planirano smanjenje prihod od poreza na zarade sa milijardu na 893 miliona , znači manje za 107 miliona jer očito da se iz isplaćenih zarada nemože oporezovati prihod kao prethodne godine .U isto vreme nedostatak realnih prihoda (a porezi na plate su realni prihodi lokalne samouprave) poseže se za oporezivanjem imovine i to posebno one u kojoj se obavlja delatnost i koja se nigde u normalnom svetu ne oporezuje.Tako je porez na imovinu sa 83 miliona u 2013 podignut u planu za 2014 trostruko , na čak 240 miliona .

Značajan deo sredstava iz budžeta gradova i opština odlazi za isplatu zarada lokalnim činovnicima . Gradovi i opštine imaju hroničan nedostatak sredstava  neophodnih za ulaganje u infrastrukturu . I kao što je više puta i na mnogo mesta rečeno umesto da lokalne samouprave uvode elektronsku upravu, principe profesionalnog menadžerskog upravljanja i izvrše racionalizaciju zaposlenih i tako manje troše, one sprovode otimačinu privatnog kapitala. Tako direktno rade protiv građana koji žive u njihovim gradovima i opštinama, jer privreda od koje se ovako otima novac nema sredstava za ulaganje u nove poslove i otvaranje novih radnih mesta.

U zemljama EU na 1000 stanovnika dolazi 1 činovnik u lokalnoj samoupravi . Prema ovom kriterijumu Grad Sremska Mitrovica bi trebao da ima 80 zaposlenih obzirom da prema poslednjem popisu ima 79770 stanovnika . Prema izveštaju Ministarstva finansija iz septembra 2013 god. administracija grada Sremska Mitrovica broji 298   zaposlenih na neodređeno uz istovremeno angažovanje na radu na određeno vreme 99 činovnika i još 191 angažovanih po drugom osnovu , što ukupno čini 598 .Sa tim brojem , Sremska Mitrovica ima 7.5 puta više činovnika na 1000 stanovnika od standarda EU ( koje i mi treba da dostignemo ) što je prosečno stanje u celoj Srbiji.

Ako ovako stanje ostane možda naredne budžetske godine reše da pored oporezivanja (konfiskovanja) radionica reše da nam oporezuju ( konfiskuju ) i mašine.